Mitähän pitäisi … arvata?
11.5.2020
Maailmantalouden taantuma, joka on alkanut näkyä taloustilastoissa, on ennennäkemättömän laajuinen. Kasvupudotus alkoi Kiinassa vuoden alussa jolloin Kiinan talous suljettiin suurelta osin. Mutta, pandemian keskuksen siirryttyä ensin Eurooppaan ja sitten Yhdysvaltoihin, ovat sen suorat vaikutuksen maailman talouteen kasvaneet nopeasti.
Koska yhä useammat maat ovat olleet karanteenissa maaliskuun jälkeen, tulee maailmantalouden jarrutuksesta nyt epätavallisen äkillinen. Tässä vaiheessa on vaikea antaa lukuja taantuman syvyydestä. Poikkeuksellisen nopea ja voimakas jarrutus tekee mahdottomaksi perustella myös tulevaa kehitystä koskevia ennusteita tästä eteenpäin. On tosiasia että kasvupudotuksesta tulee historiallisesti suuri, ei ole epäilystäkään, mutta markkinoille ratkaisevampaa on se, kuinka pitkäaikainen kuin kuinka syvä taantumasta tulee.
Samaan aikaan ainutlaatuinen tilanne on johtanut hallitusten ja keskuspankkien poikkeuksellisiin toimiin. Toimenpiteet luovat olosuhteet jossa taloudet voivat elpyä samassa tahdissa kun niiden vähitellen odotetaan avautuvan. Käytettyjen finanssi- ja rahapoliittisten stimulointitoimien koko ja nopeus ovat vertaansa vailla historiassa. Mutta, ajalla on merkitystä. Jos emme selviä pandemiasta, talouksien avaaminen on vaarassa ja pitkittyneen taantuman riski kasvaa. Siinä tapauksessa kaikki toteutetut poliittiset toimenpiteet, vaikkakin poikkeukselliset, toimisivat myös heikommin. Ainoa saatavana oleva vertailukohta sille, kuinka Covid-19: n voidaan odottaa kehittyvän länsimaissa, on sen alkuperäisessä keskuksessa Kiinassa. Sieltä on raportoitu, että tartunnan leviämisen olisi hallinnassa ja että Kiinan taloudellinen toiminta lisääntyy jälleen kerran lähes vuosineljänneksen seisokin jälkeen.
Jos näemme muun maailman kehityksen kulkevan samalla aikajanalla, se tarkoittaisi, että viruksen vaikutus maailmantalouteen olisi suuri, mutta suhteellisen lyhytaikainen. Yhteenvetona voidaan todeta, että kirjoitushetkellä voimme vain arvailla tulevaisuuden markkinoiden kehitystä, koska se on edelleen piilossa pienen viruksen tartuttamassa usvassa.
Christer Tallbom,
Garantumin pääekonomisti ja markkina-analyytikko jo 25 vuoden ajan